Fri fragt ved køb over DKK 699,- Fri fragt ved køb over DKK 699,-
1-3 dages levering 1-3 dages levering

Tips og inspiration til din billedvæg

Oprettet d.

Tips og inspiration til din billedvæg

Billedvægge

En billedvæg, også kaldet en gallerivæg, er blevet meget populært at have et eller flere steder i hjemmet – særligt over sofaen i stuen, over sengen i soveværelset eller ved spisebordet. Når man sammensætter forskellige plakater, billeder, fotografier og andre personlige ting, skaber man sin helt egen kunstneriske dekoration på væggen. Det er ikke den enkelte plakat der gør forskellen – i stedet er det selve sammensætningen, der gør, at andre ikke har noget magen til. Men hvordan sammensætter man bedst muligt sin egen unikke billedvæg? Det vil vi gerne komme med vores inspiration til.

Farvesammensætning

Billedvæg i neutrale farver

En billedvæg kan nemt komme til at se rodet ud, så det er vigtigt at have en plan for væggen, inden man går i gang. Når du skal vælge og sammensætte billeder eller plakater med forskellige motiver, kan du med fordel starte med at overveje, hvilke farver der vil passe bedst sammen. Har du f.eks. en væg i én farve, er det en idé at sætte billeder og andre ting op, der er farveafstemt med væggen og elementerne indbyrdes.

At sætte alle billeder i samme rammetype og farve er også med til at skabe ro mellem mange forskellige motiver. En lys ramme, f.eks. i egetræ falder godt ind på en lys væg, hvorimod en sort ramme skaber mere kontrast, og falder bedre ind på en mørk væg. Overvej også om rammen bør matche de møbler, du har stående i samme rum. 

Er du ikke til det afdæmpede udtryk, så slip kreativiteten løs, men gerne med en rød tråd som f.eks. en gennemgående farve.

Andre elementer som en del af helheden

Billedvæg over sofa

Du kan også vælge at kombinere billederne eller plakaterne med andre væghængte dekorationer, da det vil skabe noget mere liv og dynamik. Faktisk kan alle ting, der kan hænge på væggen, bruges til at ”bygge ind” i helheden. Det kan være urtepotter til væggen, lysestager, tavler, små hylder, knager eller andre 3-dimensionelle ting, der kan være med til at skabe personlig stemning og hygge. Endda vil en hængepottemed en lang hængeplante i, kunne give noget spil til den ellers flade billedvæg.

Prøv også at lege med forskellige former. F.eks. kan en rund tavle, med dens enkle udtryk, være med til at bryde det ellers meget kantede udtryk.

Planlægning af billedvæggen

Billedvæg i stuen

Når du skal i gang med selve opbygningen af væggen, er det en go’ ide at ha’ en plan, før du går i gang med skruemaskinen, så du undgår forkerte huller i væggen. Når du har planlagt, hvad din væg skal indeholde, så læg det hele ud på gulvet først. Start evt. med det største billede, eller det billede du gerne vil ha’ skal have den mest centrale placering. ”Byg” derefter de øvrige elementer ind, over, under og til siderne. Hvis du ønsker alle dine billeder skal hænge med den samme afstand, så find en genstand der passer med denne afstand, f.eks. et vaterpas, og læg den ind på hver side af billedet, inden du hænger det næste op.


Når du så skal placere billederne på væggen, kunne det være en idé at klippe et stykke papir i størrelse som hvert enkelt billede. Derefter kan du hænge papiret op på væggen med et stykke tape, på den måde får du også placeret hele opsætningen korrekt på væggen. Lad evt. papiret hænge på væggen til du har boret eller skruet – det gør det også nemmere at måle ud, da alle rammer jo ikke nødvendigvis har ophæng placeret i samme højde.

 

Mindre billedvægge

minimalistisk Billedvæg

Har man ikke en stor væg til rådighed, kan man også skabe en dekorativ helhed på en lille væg eller et lille stykke væg. Her kan det være en fordel at vælge motiver og farver, man synes passer godt sammen, og som harmonerer med det øvrige interiør.

 

Et ekstra lille tip! Er du ikke helt tilfreds med sammensætningen, når din billedvæg er færdig, kan du jo nemt bytte et motiv ud efterfølgende, blot du vælger et i samme størrelse. Du kan også hænge noget andet op på placeringen, f.eks. en grøn plante, hvis billedvæggen mangler lidt liv.


I dette indlæg er vist:
Et udvalg af plakater, rammer og vægpotter fra NAGA.