Billedvægge
En billedvæg, et eller flere steder i hjemmet, er blevet meget populært. Når man sammensætter forskellige plakater, billeder, fotografier og andre personlige ting, skaber man sin helt egen kunstneriske dekoration på væggen. Det er ikke den enkelte plakat der gør forskellen, det kan godt være den samme som andre har, det er selve sammensætningen der gør at andre ikke har noget magen til. Men hvordan gør man, det vil vi gerne komme med vores inspiration til.
Farvesammensætning
En billedvæg kan nemt komme til at se rodet ud, så det er vigtigt at have en plan for væggen, inden man går i gang. Når du skal vælge og sammensætte forskellige motiver, kan man skabe ro, ved at farveafstemme. Har man f.eks. en væg i den farve, er det en ide at sætte billeder og andre ting op der er farveafstemt med væggen, og elementerne indbyrdes. At sætte alle billeder i samme rammetype, og farve, er også med til at skabe ro mellem mange forskellige motiver. En lys ramme, f.eks. i egetræ falder godt ind på en lys væg, hvorimod en sort ramme skaber mere kontrast, og falder bedre ind på en mørk væg. Er du ikke til det afdæmpede udtryk, så slip kreativiteten løs, men måske med en rød tråd som f.eks. en gennemgående farve.
Andre elementer som en del af helheden
At kombinere andre elementer ind i sin billedvæg, skaber liv og dynamik, så det hele ikke bare bliver fladt at se på. Faktisk kan alle ting der kan hænge på væggen, bruges til at ”bygge ind” i helheden. Det kan være blomsterskjulere, lysestager, tavler, små hylder, knager eller andre 3-dimensionelle ting, der kan være med til at skabe personlig stemning og hygge. Prøv også at lege med forskellige former, f.eks. kan den runde form og det enkle udtryk en tavle giver, være med til at bryde det firkantede udtryk.
Planlægning af billedvæggen
Når du skal i gang med selve opbygningen af væggen, er det en go’ ide at ha’ en plan, før du går i gang med skruemaskinen, så du undgår forkerte huller i væggen. Når du har planlagt hvad din væg skal indeholde, så læg det hele op på gulvet først. Start evt. med det største billede, eller det billede du gerne vil ha’ skal have den mest centrale placering. ”Byg” derefter de øvrige elementer ind, over, under og til siderne. Hvis du ønsker alle dine billeder skal hænge med den samme afstand, så find en genstand der passer med denne afstand, f.eks. et vaterpas, du kan lægge ind på hver side af billedet inden du hænger det næste op.
Når du så skal placere billederne på væggen, kunne det være en ide at klippe et stykke papir i størrelse som hvert enkelt billede. Derefter kan du hænge papiret op på væggen med et stykke tape, på den måde får du også placeret hele opsætningen korrekt på væggen. Lad evt. papiret hænge på væggen til du har boret eller skruet, det gør det også nemmere at måle ud, da alle rammer jo ikke nødvendigvis har ophæng placeret i samme højde.
Mindre billedvægge
Har man ikke en stor væg til rådighed, kan man også skabe en dekorativ helhed, på en lille væg, eller et lille stykke væg. Her kan det være en fordel at vælge motiver og farver, man synes passer godt sammen, og sammen med det øvrige interiør.
Et ekstra lille tip! Er du ikke helt tilfreds med sammensætningen, når din billedvæg er færdig, kan du jo nemt bytte et motiv ud efterfølgende, blot du vælger et i samme størrelse. Du kan også hænge noget andet op på placeringen, f.eks. en grøn plante, hvis billedvæggen mangler lidt liv.
I dette indlæg er vist:
Et udvalg af plakater, rammer og vægpotter fra NAGA.